Kalmar Fotoklubb - Medlemsblog

Medlemsblog Eva-Lena Johansson [galleri]

2022-11-05

av Eva-Lena Johansson

Visade lite cyanotopi i somras när klubben var på Krusen. Det var några stycken som blev nyfikna på tekniken och i torsdags fick vi till det med ledighet och solsken, eller nästan solsken. Själv var jag mycket skeptisk till att det skulle gå när solen står så lågt på himlen men vi fick till några alster. Tiden de låg i solen var förstås mycket längre men detta är inget man gör för att man har bråttom. Medan mamma Sofia stod i källaren och penslade på kemikalier och använde OH-negativ provade barnen att lägga löv och torkade blommor på färdigpreparerade papper. De torkade luktärtens tunna växtdelar ledde till lite letande i huset efter sytråd. Härligt med kreativa människor, av alla åldrar. 





2022-05-13

av Eva-Lena Johansson



Så nu har även jag kommit till min blå period. Kollar väderrapporten som en bonde i höskörden och muttrar över mörka moln och penslar på ett lager till av blandningen av Ammoniumferricitrat och Kaliumferricyanid på papperet.


Inte så komplicerat som det låter. Köpt färdiga lösningar så jag inte ska ta fel och blir förgiftad. Det svåraste är att hålla familjen borta från garagedörren när jag står och penslar på lösningen i halvmörker.


Har provat både torr och våt cyanotopi och vill nu beskriva arbetsgången för de som ännu inte provat och vill testa på lite hemma hos mig.


Cyanotopi är en kopieringsprocess från 1840-talet. Kemin är baserad på järn istället för silver och är inte lika ljuskänslig. Det behövs inget mörkerrum med andra ord. Den är dessutom billig och enkel att prova. Ämnena som nämnt ovan blandas ihop i en 50/50 lösning och blir därefter ljuskänslig. Blandningen kan användas 4-5 timmar innan den får kasseras. Sen preparerar man det som man vill kopiera till. Papper är lätthanterligast men det går även med tyg, äggskal, stenar och trä mm. Underlagets beskaffenhet har betydelse för resultatet, hur kemin kan tränga in och fästa så att den inte sköljs bort när framkallningen bryts med vatten. Papperskvaliteten, struktur och hur hårt det är limmat påverkar även det slutresultatet.


Sen börjar skapandet. Vad vill jag överföra?


Det är bra att ta ett foto som fungerar i monokromt. Gör om det till svartvitt och justera det efter behag. Skarpa kontraster och det färdiga resultatet blir i blått och vitt utan mellantoner. Ett mjukare resultat får man om man drar ner på kontrasten och tar bort de värsta hög- och lågdagrarna. Ett konvext histogram istället för ett konkavt ger mer mellantoner. Sen gör man ett negativ av det hela. Själv använder jag tonkurvan på appen Snapseed. Förmodligen finns det något reglage i Lightroom och Photoshop också, som jag inte fått kläm på ännu. Sen spegelvänds det hela. Viktigt om det finns text med. Sen är det bara att skriva ut på OH-film. Eftersom det är ”kontaktkopior” blir bilden så stor som den är på OH-filmen. Jag skulle aldrig använda ett orginalnegativ pga risken att det förstörs i hanteringen.


Nu är det äntligen dags. På en plats utan solljus läggs negativet på papperet. Ovanpå det läggs en glasskiva som håller det hela på plats. Det går även bra med växter och artefakter av olika slag. Tyngre saker ligger plant utan glasskiva. Rubbas negativet under exponeringen blir resultatet suddigt. Men det är också något som man kan leka med. Tiden i solen avgör hur blått det blir. Ju längre ju blåare. Det kan bli för länge och då försvinner detaljer och toner. Här är det trial and error som gäller. Efter det sköljer man av överskottet i vanligt vatten. Om man vill kan man ha lite ättika i vattnet. Det kan bli blåare då. Inte provat själv ännu. Efter en stunds vattenbad är det klart. Färgen är fortfarande ganska blekblå men kommer att djupna med tiden allt eftersom den oxiderar. Vill man se slutresultatet med en gång tas lite väteperoxid i ytterligare ett vattenbad. Blev det för mörkt går det att bleka ner med klorin eller dylikt. Själv har jag provat bikarbonat i lite ”man tar vad man har”. Fungerade lite väl bra. Efter nerblekning kan papperet tonas i starkt tevatten. Grönt bäst men går bra med vanligt svart te som legat i skåpen och förlorat smaken.


Vid våt cyanotopi är arbetsgången snarlik. Papperet ska dock inte torka utan kemin är fortfarande blöt/våt. Tror att växtmaterial är bäst för denna metod. Växter läggs på den fortfarande våta kemiblandningen. Sen går vi loss med flingsalt, currypulver, diskmedelsskum och gladpack allt efter tycke och smak. På med en glasskiva som håller allt på plats. Dit med klämmor som håller det hela dikt an. Om man vill kan man göra ett lager till med växter för att försöka skapa ett djup i bilden och så en glasskiva till. Här kan lite var som helst hända och det är inte upprepningsbart. Nya resultat varje gång.


De som vill prova med mig får gärna ta med sig en glasruta med underlag av något slag. En billig ram från en loppis eller IKEA går fint. Tänk dock på att om det är plast istället för glas kan det fastna kemi på plasten och påverka/skugga nästa gång du använder detsamma. Om du råkar har några klämmor av tvingtyp eller pappersklämmor får du gärna ta med men inte nödvändigt. Är dock bra för att hålla allt på plats. Egna skyddshandskar, inte för att det är giftig men varför chansa? Torkar ut händerna också. Och så några egna negativ. De papper jag har att tillgå är lite större än A4 som störst så tänk på det. Går att lägga fler små på samma papper om man vill. Jag kan eventuellt hjälpa till att skiva ut 1 eller 2 overheadblad/person. Men då ska det vara klart för utskrift. Hör av dig innan om det i så fall.





Se äldre inlägg:


Adress

Kalmar Fotoklubb
C/O Christer Granberg Ordf.

Kontakt

Email: info@kalmarfotoklubb.se