Kalmar Fotoklubb - Medlemsblog

Medlemsblog Boppe Perhamn [galleri]

2021-01-13

av Boppe Perhamn

Vilken är din ”ÅRETS BILD-ER?”

Har följt utmaningarna på Moderskeppet 2020. Uppgifter att lösa varje månad, som följdes av lite kunskap och idéer, förslag på lösningar. Givande och lite att ta tag i, kanske har detta utvecklat mitt fotograferande?
Decemberutmaningen bestod i att se tillbaka. Det är ju viktigt att göra det ibland. Se vad som gjorts, det man är nöjd med, och kanske det man inte är så nöjd med. Så även när det gäller bildskapandet.

Så här stod det i texten:
”Att skapa nytt är utvecklande, men det är också viktigt att se tillbaka på det du skapar. Att reflektera på dina bilder och glädjas över det du skapat. Vår utmaning i december är därför att se tillbaka på årets bilder och välja ut en favoritbild för året. En bild som betytt lite extra för fotografen.”

Riktigt nyttigt, roligt men också svårt. Har vridit och vänt på detta nu, och tror att jag har ett par bilder som jag gärna ser som mina favoriter 2020.
Har du några? Fundera och jag tror att du kan lära dig något av detta. Hur kom dessa bilder till? Vad var det om gjorde att jag tog dem eller skapade dem?  Kanske kan de lära mig något hur jag funkar i nyskapande fotografering?

Först en bild tagen på en promenad längs ”bäcken” i Nybro. Samma vecka som det i media skrevs mycket om ”lilla hjärtat”. Flicka som fick återvända till sina föräldrar. Blev misskött och misshandlad,
så att hon avled. Händelsen tog mig hårt. Och så fick jag se denna bild. Utmanande, men på något sätt en bild, som påminner om den verklighet vi lever med.

Året som gått har väl väldigt mycket handlat om pandemin Också detta har funnits i mina bilder en hel del. För att beskriva den situation som många levt och lever i, skapade jag en bild av bilder från arkivet. ”Karantän.” Detta är en bild, som består av flera bilder. Så har många bilder skapats under året. Ett försök att visa medkänsla till de som lever under strikta förhållanden och stark ensamhet.

Har du några favoriter från 2020?

Boppe Perhamn

2020-12-11

av Boppe Perhamn

Varje dag tittar jag på Fotosidans julkalender med bilder och tips från olika fotografer.
Idag hade Tobias Hägg en bild med, och så skriver han:

"Det bästa tipset jag kan ge är helt enkelt vara dig själv och utforska vad det är du vill fotografera.
Sluta jämföra dig med andra och gräv ner dig i det som du verkligen tycker är kul-"

Visst vill vi att det ska var roligt att fota. Att vara sig själv och gå igenom olika perioder av olika motiv, hör ju också till.
Men väldigt svårt att bara vara sig själv, och inte påverkas av vad som förväntas av oss. Vad andra tycker och det vi tror går hem.
Inte alltid lätt att köra sitt eget tänk,  strunta i andra och vilken trend som gäller.

Det är inte fel att fundera på vad jag tror är gångbart i en tävling. Vem som bedömer och anpassa mig efter detta.
Men samtidigt göra det man själv tror på, och hålla fast vid detta. Inte bara hålla sig inom ramen utan våga ta ut svängarna.

Vi är kanske inte drivna, att vi funderar på att utforska vad vi vill fotografera? Ofta blir det bilder på det som kommer i vår väg. En stor mångfald av motiv.
Bra så långt, men ibland vill man fundera och hitta vidare eller?

Kolla gärna på Bildkalendern på Fotosidan.
Där finns även pryltips varje dag.

Önskar dig en fin advent och jultid mitt i utmaningen att leva öppet eller i karantän.
Boppe Perhamn

C/O Boppe Perhamn