Kalmar Fotoklubb - Medlemsblog

2021-01-30

Kör på Helena!

av Boppe Perhamn

Helena, visst kan du bli GATUFOTOGRAF! Helt klart.
Går man ut tre dagar i sträck, i detta vinterväder och testar, olika kameror och objektiv, då finns drivet, längtan efter att komma vidare. Du har viljan att testa, och du har kunskapen i att du kan dina grejer. Så kom loss, och kör på det spåret! Roligt att du testar, försöker och vill. Kanske detta är årets utmaning för dig? Det finns alla förutsättningar, att du ska lyckas. Det kräver att man är ute ofta och letar motiv. Men du slipper gå upp tidigt, som naturfotograferna ofta måste göra? Du behöver var där folk är, och det händer saker. Bland stora folksamlingarna, är av egen erfarenhet, lättare att hitta motiv. Folk är mer öppna för, att bli fotograferade då? Tror jag?

När jag tänker efter, finns det mycket gatufoto bland mina bilder. Har inte tänkt på detta innan, att många av de bilder som de senaste åren gått bra i tävlingar, är gatufoto?
Årets bild, Kamera Bild Grand Prix 2019 är ju gatubild. De som kommit med i RIFO senaste åren är nästan uteslutande gatubilder. Men en utpräglad gatufotograf är jag inte, och vill inte bli? Men visst, kommer det bli många gatubilder, också i fortsättningen. Dessutom har jag lite andra drömmar, och projekt jag skulle vilja förverkliga. Mer om detta en annan gång?

Här är visserligen bilder du kanske sett innan, men jag lägger ut dem som exempel ändå.
Boppe

2021-01-13

av Boppe Perhamn

Vilken är din ”ÅRETS BILD-ER?”

Har följt utmaningarna på Moderskeppet 2020. Uppgifter att lösa varje månad, som följdes av lite kunskap och idéer, förslag på lösningar. Givande och lite att ta tag i, kanske har detta utvecklat mitt fotograferande?
Decemberutmaningen bestod i att se tillbaka. Det är ju viktigt att göra det ibland. Se vad som gjorts, det man är nöjd med, och kanske det man inte är så nöjd med. Så även när det gäller bildskapandet.

Så här stod det i texten:
”Att skapa nytt är utvecklande, men det är också viktigt att se tillbaka på det du skapar. Att reflektera på dina bilder och glädjas över det du skapat. Vår utmaning i december är därför att se tillbaka på årets bilder och välja ut en favoritbild för året. En bild som betytt lite extra för fotografen.”

Riktigt nyttigt, roligt men också svårt. Har vridit och vänt på detta nu, och tror att jag har ett par bilder som jag gärna ser som mina favoriter 2020.
Har du några? Fundera och jag tror att du kan lära dig något av detta. Hur kom dessa bilder till? Vad var det om gjorde att jag tog dem eller skapade dem?  Kanske kan de lära mig något hur jag funkar i nyskapande fotografering?

Först en bild tagen på en promenad längs ”bäcken” i Nybro. Samma vecka som det i media skrevs mycket om ”lilla hjärtat”. Flicka som fick återvända till sina föräldrar. Blev misskött och misshandlad,
så att hon avled. Händelsen tog mig hårt. Och så fick jag se denna bild. Utmanande, men på något sätt en bild, som påminner om den verklighet vi lever med.

Året som gått har väl väldigt mycket handlat om pandemin Också detta har funnits i mina bilder en hel del. För att beskriva den situation som många levt och lever i, skapade jag en bild av bilder från arkivet. ”Karantän.” Detta är en bild, som består av flera bilder. Så har många bilder skapats under året. Ett försök att visa medkänsla till de som lever under strikta förhållanden och stark ensamhet.

Har du några favoriter från 2020?

Boppe Perhamn