Torsdag 25 April

Bildbedömning

15 medlemmar bänkade sig på månadsmötet för att se bilder från Gällivare och Malmbergets fotoklubb.
Det var 39 bilder i deras klubbmästerskap som skulle bedömas och kvällens deltagare togs sig an uppgiften. Efter en del diskussioner blev ett resultat framtaget.
Vi får hoppas de är nöjda med resultatet, som vi av naturliga skäl inte kan redovisa här.

I övrigt tog Boppe Perhamn upp ämnet Bild & bedömning enligt Göran Segeholms metoder och Peter Eriksson visade ett sätt skapa svartvita bilder i Photoshop med hjälp av svartvitt justeringslager.

Torsdag 04 April

Tre utmärkelser till två fotoklubbsmedlemmar

Nomineringar Riksfotoutställningen 2019 Svensk Fotografi har redovisat uttagna fotografer. RIFO kallas det.
Joakim Haux har blivit uttagen i digital kollektion. Vilken rang han kommer att få, meddelas i maj på stämman för Svensk fotoklubbar.
Boppe Perhamns bild har uttagits för visning.
Roligt att vi håller oss framme även i år.

Dessutom har Boppe Perhamn, denna månad vunnit första pris i Kamera Bilds månadstävling Grand Prix.
Temat denna månad var relationer. Detta med en gammal bild, som var med på Kalmar Fotoklubbs utställning, Kalmar Läns museum för ett antal år sedan.
Är det fler som haft framgång med sina bilder meddela oss så vi får glädjas med er.

Fredag 29 Mars

Fotoklubbsmöte.

Senaste fotoklubbsmötet handlade om, vad vi tycker, är en bra bild.
Det var 17 deltagare som tog sig an frågeställningen tillsammans.
Bilder från deltagarna blev föremål för samtal, och vad vi såg i deras bilder.
Boppe Perhamn gick igenom grundläggande synpunkter hur vi kan se och läsa bilder.
Att vi ofta går igenom olika stadier som fotograf.  Dokumentationsstadiet, hantverksstadiet och kommunikationsstadiet.
Vi pratade om fönster och spegelfotograf och vad det innebär. Vi talade om bilder som är ”öppna”, som bjuder in betraktaren att
göra sina tolkningar eller bilder som är slutna, som styr oss ganska lätt, reklambilder t.ex. Och när vi sammanfattar allt detta,
konstaterar vi nog att vi är lite av varje som fotograf. Vi fotografera det mesta som kommer i vår väg. Men längtan finns där,
att utvecklas, och lära oss mer om hur vi kan fotografera, för att nå längre med våra bilder.
Det blev en lärorik kväll för oss som var med.

27 Februari

Utmanande fotokväll!

Kalmar och Ölands Fotoklubbar bjöd in till träff med Moderskeppet. En sajt på nätet som utmanar till förkovran i fotokonsten. Det var 46 förväntansfulla fotointresserade personer som hade infunnit sig, och fick vara med om en fullmatad kväll. Inspiratör, kursledare och utbildare, från just Moderskeppet, var på plats,

genom Camilla Grönbladh. Hon tog publiken med storm, genom sitt vinnande sätt att framföra sitt budskap. Naturligtvis berättade hon om Moderskeppet, där 400 kurser ligger och väntar på kunskapslängtande fotografer. Den stora utmaningen, hon ville framföra, var att vi skulle lära oss att läsa av bilder. Camilla tipsade om att vi kan ställa oss fyra frågor, när vi ser en bild. Vad ser du, vad tänker du, vad har bilden för budskap, och vad få du för känsla när du betraktar bilden?
Därefter visades och diskuterades 29 bilder, som deltagare skickat in i förväg.
Inspirerande, nyttigt och nödvändigt, att få denna utmaning, för fotografer som vill utvecklas och finna nya väga för sitt fotograferande. Det var glada, nöjda och utmanande fotografer som lämnade föreläsningen denna kväll. Tack Camilla och alla som deltog!
Boppe Perhamn