Kalmar Fotoklubb - Nyheter

Nyheter Vad är det som händer

22 November

Sportfotografering och AI

Tisdagen den 21 november var 12 samlade till fotomöte i Västerportkyrkan Kalmar.
Kalmar Fotoklubb bjöd in till samling, kring två fotografer, som delade sin erfarenhet från sportfotografering.
Stefan Andersson och Hans Widell.
Båda berättade om hur de har jobbat genom åren, och de visade bilder från många olika sporter som de har fotograferat.
Naturligtvis visade de på olika kamerainställningar, för att nå det bästa resultatet. Hur man kan tänka vid fotograferingstillfället, och var som kan vara lämpligt att placera sig, utifrån den idrottsgren man ska dokumentera. Intressant och lärorikt för många av oss deltagare.


Efter fikat, så blev det Kalmar Fotoklubbs ordförande Eva-Lena Johansson tur, att ge information och inspirera till samtal, om vad som händer i 
Artificiell Intelligens, och hur vi fotografer påverkas av detta. Samtal följde om de möjligheter, som vi fotografer har med allt detta nya, men också de utmaningar och problem som ofta dyker upp när nya tekniker presenteras. Ett ämne som vi får anledning till att följa noga, också i kommande dagar.

Text o foto: Boppe Perhamn

AI kan förklaras på detta sätt…..
Artificiell Intelligens är en samlingsterm för datasystem som kan känna av sin omgivning, tänka, lära sig och vidta åtgärder. Idag används AI inom de flesta branscher, i exempelvis digitala assistenter, chatbots och fordon. Men även i  kameror och de bildbehandlingsprogram som finns på marknaden.

Stefan Andersson o Hans Widell kopiera.jpgmm.jpg25 Oktober

Gatufoto

Kvällens möte samlade 12 medlemmar som var nyfikna på gatufoto. Vad är det? Vågar man plåta på stan?
Kvällens föreläsare Joachim Haux tog oss med på en rundtur, både i Kalmar och andra platser och gav tips på hur man kan gå tillväga i gatufotandets konst.


Efter fika visade Fredrik S de församlade hur man rengör bildsensorn i sin systemkamera. Något som kanske behövs efter några objektivbyten, då risken är som störst att få in damm i kameran.


Lördag 30 September

Resultatskväll

13 medlemmar samlades denna tisdagskväll (2023-09-26) för att ta del av resultaten i, framför allt, vårens minifotomara och andra deltävlingen i "Årets fotograf".

Mötets ledare Boppe började med att visa lite bilder från de senaste utflykterna, Blå Jungfrun, grillkvällen och naturfotomässan. Därefter presenterades bilderna från minifotomaran.
11 bildserier från lika många fotografer var utlagda på golvet för skärskådning, hölls mottot? vem tog den bilden?
Frågorna besvarades när juryns, Kenth Carlsson från Oskarshamn fotoklubb, resultat redovisades.


Resultatet minifotomara 2023 blev:
1:a Boppe Perhamn
2:a Veronica Forsberg
3:a Daniel Persson

Efter kaffe o macka med fotosnack redovisades 2:a deltävlingen i "Årets fotograf" där de 3 första platserna togs av:
1:a Veronica Forsberg
2:a Boppe Perhamn
3:a Hans Strömberg

Grattis säger vi!Lördag 09 September

Oletveten och Vadholmen


Det finns många fina grillplatser i närområdet i Kalmar. Tisdagen den 29 augusti startade vi höstsäsongen i klubben genom att ses på Oletvetens grillplats. Denna gång var vi 11 st som grillade och fotograferade. Det blev inte så mycket landskapsfotografering som samtal. En gemytlig kväll bland svanar, tallar och cyklister. En del fotografering av glödbädd och korv blev det också. Bilderna är tagna av Hans Widell, som provade kortkort skärpedjup som han skrev och Daniel Persson som står för gruppbilden.  


Nyhetsarkivet

Adress

Kalmar Fotoklubb
C/O Eva-Lena Johansson Ordf.

Kontakt

Email: info@kalmarfotoklubb.se