Måndag 22 Augusti

Utflykt till Sjöribban i Sandby

I blåsten den 6 augusti samlades några från Kalmar- och Ölands fotoklubbar för en vandring från Sandby Pil till F12:s gamla skjutfält vid Hålnäs på Ölands östra sida.

(Foto: Lena)
Innan vandringen började berättade undertecknad (Lena) lite om sjökättar, även kallade garnhagar, stranningar och skeppsvrak samt hur man glipar ål och lite skrönor och anekdoter från platsen. Hans Larsson från Ölands fotoklubb fyllde på med berättelser om drunkningsolyckor från Hålnäs.
Nåväl, vi tog oss samman och började vår vandring längs med ribban och på strandängarna. Vinden var stark, men ljummen, från sydväst som tur var, och inte kalla nordost. Längs vandringen sågs sjöbodar i varierande skick, en liten småbåtshamn, en sandstrand med vindpinade tallar mm innan vi kom ut på den öppna sandheden öster om Norra Sandby.
På vägen tillbaka mötte vi två olika gäng med ungdjur. De senare hade slekat ner varenda vindruta på allas bilar för att sedan lägga sig att vila bland desamma. Det medhavda fikat intogs i skuggan av krikonträden säkert undan stutar, kvigor och den gassande solen.

Lena Johansson

Här är några bilder från utflykten.

(Foto: Staffan Arvegård)

(Foto: Hans Larsson)

(Foto: Lena Johansson)

Söndag 14 Augusti

Tavlor i träden

Lördagen den 13:e augusti hade Kalmar Fotoklubb åter igen möjlighet att vis upp sig i Krusenstiernska Trädgården. Den här gången mitt under Kalmar stadsfest, vilket borgade för många besökare i parken, då flera arrangemang pågick samtidigt. Vi fick möta många intresserade besökare att prata bilder med. Tyvärr var inte engagemanget lika stort från våra medlemmar, då endast sex stycken dök upp med sina bilder. Ett stort tack till dessa, med förhoppning om bättre uppslutning nästa år. Eventet uppmärksammades också av Barometern och för dom som är prenumeranter går det att läsa om oss här https://barometern.se/kalmar/stadsfesten-bjod-pa-manga-upplevelser-2bccf8a9

/Christer

Lena visade sin "blå period" vilken väckte stort intresse bland besökarna.

Torsdag 11 Augusti

Cyanotopi

Efter att en dag i maj vädrets makter varit bångstyriga trotsade Helena och Lena molnen och provade fotogram och kontaktkopiering med hjälp av cyanotopi. Men det  blev resultat efter långa exponeringstider i ”solskenet” Kemin penslades på i jordkällarens mörker, motiven lades på och sen satt vi och tittade på hur färgerna på papperen ändrades från gulgrön till brunt för att efter ett vattenbad bli berlinerblått.

Söndag 22 Maj

Årets andra MeetUp

Idag var vi 7 medlemmar som spred ut oss i omgivningarna kring Svartbäcksmåla:s slalombacke. Några gick för att fota hackspettar, en del sökte mystiska figurer mellan stenblocken i tallskogen och någon testade långtidsexponering vid kanten av ån. De fotografiska resultaten varierade. Vi som jagade fågel behövde knappast använda en enda MB på våra minneskort, medan andra slösade på både minneskapacitet och film. Det var en fin dag med lagom temperatur och ett fint mjukt ljus. Fika gjorde vi förstås också. Efter fikat var vi några som drog hemåt, men ett par av oss stannade för en andra halvlek i skogen.

Ingen hackspett, men trots allt en fågel.

/Christer

C/O Christer Granberg Ordf.